Питання харчування

Харчування дітей в ЗДО№244 "Біла лілея" м. Запоріжжя здійснюється відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021 р. № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" (зі змінами), яку можна переглянути тут:

Харчування дітей вдома

Пам’ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плідної праці. 

Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду. 

Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні. 

Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. 

Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з’їдає із задоволенням. 

Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть, бо вони шкідливі. 

Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей. 

Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі. 

Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом. 

Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах. 

Серйозним недоліком харчування є «прихований голод» – дефіцит йоду, який може привести до незворотних процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації. 

Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період. 

Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м’ясо, рибу, сиру воду. 

 Харчування дітей вдома після повернення з дитячого садка

 Повноцінне й правильно організоване харчування вдома має велике значення для розвитку дитини. Їжа є джерелом енергії, необхідної для діяльності всіх органів і систем і «будівним матеріалом», зростаючого покоління. 

Багато батьків прагнуть вдома доповнити харчування дітей жирною і солодкою стравою, а також нагодувати перед сном повним домашнім обідом. Це не приносить дитині користі. В дитячому закладі діти отримують достатнє кількість білків, жирів і вуглеводів. Тому батькам необхідно кожного дня продивлятися меню і відповідно доповнювати вечерю дітей продуктами особливо багатими білками – молоком, сир, рибою, яйцями, сиром, якщо їх не було в меню. Самим цінним джерелом білка в дитячому харчуванні є сир. Батькам необхідно потурбуватися про те, щоб сир і блюда з нього готувались дитині на вечір частіше.

Якщо в цей день в дитячому закладі не давали яйця, їх можна дати на вечерю. Яйце можна поєднати з картоплею, зеленим горошком, вінегретом.

В окремі дні дітям можна дати рибне блюдо, так як білки риби легше і швидше переварюються в порівнянні з м’ясом. Корисний мед. Мед з молоком підвищує гемоглобін. В домашню вечерю обов’язково потрібно включати фрукти, овочі і соки. Це можуть бути морквяний, томатний соки, які дають перед вечерею, яблука або інші фрукти, солодкі соки – виноградний, сливовий, яблучний – після вечері.

Морква – багате джерело каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А. Морква повинна бути в харчуванні дитини кожного дня, особливо в зимово – весняний період.

Для того, щоб урізноманітнити харчування дітей у вихідні дні, батькам потрібно слідкувати за меню дитячого закладу на протязі тижня і вдома готувати інші блюда, які б доповнювали меню ЗДО.

О котрій годині вечеряти?

Вечеряти дитина повинна за 1,5-2 години до сну.

Легкий перекус о 9 вечора може бути доречний для дитини, яка перед цим поїла о 18 годині.

У чому шкода пізньої вечері?

Пізня вечеря, по-перше, погана тим, що дитина в цей час вже хоче спати, тому буде погано є, капризувати. По-друге, в пізній час гірше виробляються травні ферменти, що порушує сон дитини. Систематичні пізні вечері можуть привести до захворювань шлунково-кишкового тракту.

Що приготувати дитині на вечерю?

Можна легкі продукти. Легкими вважаються продукти, які для переварювання і засвоєння не вимагають напруги ферментних систем шлунково-кишкового тракту, тобто не містять великої кількості жирів (особливо тваринного походження) і білків, що вимагають для переварювання стільки ж енергії, скільки вони дають організму.

До легких відносяться молочні і кисломолочні продукти, каші, овочі (окрім бобових), фрукти, птах, нежирні сорти риби. Як правило, дітям, відвідуючи заклад дошкільної освіти, не вистачає в раціоні саме цих продуктів.

Безпосередньо перед сном можна випити молоко або кефір. При цьому об’єм рідини має бути 50-150 мл залежно від віку. Молодших дітей краще не поїти щоб уникнути нічних неприємностей. Вночі пити не треба — фізіологічно організму рідину вночі не потрібно. Молоко з печивом теж годиться для вечері. Це легкі продукти і добре засвоюються.

Не можна «Важкі» продукти вимагають вироблення великої кількості травних соків, довше перетравлюються, тоді як природна активність травної системи йде до вечора на спад. У зв’язку з цим може порушитися травлення і сон. «Важкі» продукти — це м’ясо (особливо свинина і баранина), жирна риба, копченина, гриби, бобові. Недопустимі чіпси, сухарі, смажені горішки.

Якщо дитина перед сном не хоче їсти?

Якщо у дитини підвищений апетит увечері, значить, необхідно ввести легку додаткову їду або «посилити» підвечірок. У будь-якому випадку переїдати за вечерею дитина не повинна.

Краще з раннього віку прищеплювати дитині культуру живлення: пояснювати, що шкідливо і що корисно, дотримуватися режиму. Через те, що багато батьків забувають про це, зараз з’явилося досить багато перегодованих дітей (паратрофики) і із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Це пов’язано, у тому числі, і з пізніми вечерями

Привчайте дитину:

Ø   перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;

Ø   самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

Ø   під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;

Ø   відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);

Ø   самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;

Ø   не обливатись;

Ø   після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним, пояснюйте йому, що і як треба робити. 

Режим харчування дитини вдома

Пам’ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плідної праці. 

Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду. 

Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні. 

Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. 

Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з’їдає із задоволенням. 

Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть, бо вони шкідливі. 

Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей. 

Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі. 

Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом. 

Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах. 

Серйозним недоліком харчування є «прихований голод» – дефіцит йоду, який може привести до незворотних процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації. 

Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період. 

Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м’ясо, рибу, сиру воду.  

Особливості організації харчування дітей улітку

Щоб забезпечити в літній сезон дитину необхідною кількістю вітамінів і мінеральних речовин не забувайте включати в меню дитячого харчування свіжі овочі, ягоди та фрукти. Не слід забувати про такі продукти харчування, як зелень петрушки, кропу, щавель, кропиву. Раннім літом корисно готувати борщ зі щавелю, омлет з кропивою. Молоде зелене бадилля буряка та моркви можна використовувати для приготування супів, борщів.

Особливе значення має вміст у дитячому раціоні солей кальцію, фосфору та заліза. Ці мінеральні речовини містяться в молочних продуктах, м’ясі, рибі, яйцях, вівсяній крупі, овочах.

Основними джерелами йоду є такі продукти: морська риба, морська капуста, яйця, зернові (крупи, особливо вівсяна), горох, молочнокислі продукти, горіхи(особливо кедрові).

На вітамін С особливо багаті плоди шипшини, горіхи, чорна смородина, зелень салату, шпинату, кропу, петрушки, зелена цибуля, а також яблука, садова і лісова суниця, малина, аґрус, свіжа капуста, солодкий болгарський перець, помідори, редис, зелений горошок.

Вітамін А, який потрібен для процесів росту організму в активній формі, міститься лише в продуктах тваринного походження (печінці, рибі, сирі, жовтках яєць, молоці). В цих продуктах також міститься і вітамін Д, який має виключне значення для життєдіяльності дитячого організму.

Вітамін В1, який стимулює нервову та м’язову діяльність, забезпечує нормальний тонус органів травлення міститься в м’ясі, печінці, яйцях, житньому та пшеничному хлібі грубого помолу, гречаній та вівсяній крупі, бобових, дріжджах.

Вітамін В2, який має велике значення для синтезу гемоглобіну крові міститься у м’ясі, молоці, твердому сирі, печінці, крупах, яєчному жовтку, моркві, горосі, меді, дріжджах.

Джерелом вітаміну В6 є пекарські дріжджі, пшеничні та рисові висівки, печінка, м’ясо, риба.

Які продукти найбільш корисні влітку, а які можуть нашкодити?

Найкращою влітку є молочно-рослинна їжа, адже вона легко засвоюється дитячим організмом, містить багато поживних речовин, вітамінів, мінеральних речовин і клітковини. Це те, що потрібно для нормального росту і розвитку дитячого організму. Що може бути кращим за мамину кашу (гречану, вівсяну, рисову) на сніданок? Адже саме каші містять багато мікроелементів та вітамінів, потрібних дитячому організму. Які саме каші готувати, може залежати від темпераменту вашої дитини. Наприклад, пшоняна каша корисна всім, тому що додає енергії, її ще називають «сонячною кашею».  Готуйте її в мультиварках, там збережуться всі вітаміни та мікроелементи.

На одну порцію візьміть 100 г пшона, залийте водою або молоком і варіть до готовності. Подавайте на стіл із журавлиною або горіхами, курагою, іншими ягодами.

Гіперактивним діткам краще приготувати кукурудзяну кашу, вона заспокоює нервову систему. Рисову кашу запропонуйте на сніданок повним, пухким діткам, вона має властивість виводити воду з організму. Щоб каші були поживнішими, додайте до них трішки ягідок, фруктів та горіхів.
Корисні також м’ясне, рибне, овочеве пюре, сир, кисломолочні продукти, приготовлені вдома. Але м’ясною їжею краще не зловживати. Крім того, відмовтесь від чіпсів, сухариків, газованих напоїв.

Із початком літнього періоду зростає захворюваність на кишкові інфекції в дітей. Тому особливу увагу зверніть на молочні продукти, які мають термін придатності 6-8 годин, на різноманітні тістечка та булочки, фрукти й овочі, які продають на базарах, не дотримуючись відповідних умов зберігання.
Усі фрукти та овочі, по-перше, ретельно мийте, а по-друге, замочуйте на годинку в холодній воді, а потім кладіть у холодильну камеру. Поживні речовини та вітаміни таким чином не втратяться, а збережуться. І ще одне: нагадуйте дітям, щоб вони частіше мили руки.

Літні місяці — скарбнички смачних дарів природи, вітамінів. Які овочі та фрукти найкорисніші для здоров’я, а які треба вживати обачно?

Малина, смородина, шипшина поповнять організм вітаміном С, який стимулює імунітет, підвищує стійкість організму до інфекцій. Чорниці багаті на вітаміни А і Е. Лісові суниці містять вітаміни А, Е, групи В, С, фолієву кислоту.

Діти, схильні до алергії, захворювань травного тракту, нехай вживають ягоди обережно, 3-5 ягідок залежно від віку та стану здоров’я. Пам'ятайте, що алергікам не бажано вживати яскраво-червоні, оранжеві фрукти та овочі, ті, які мають не гладку, а шорсткувату поверхню, цитрусові. Вони спричиняють загострення алергійного характеру, навантаження на фізіологічно незрілу підшлункову залозу.

Улітку є чимало городини. Тож давайте дітям їсти огірки, помідори, бурячки, моркву, капусту й інші овочі. Але майте на увазі, що та ж капуста зумовлює газоутворення, отже, дітям із захворюваннями травного тракту її споживання ліпше обмежити. Дітям до 5 років не бажано їсти помідори та огірки, оскільки малюки ще не мають потрібних ферментів для розщеплення цих продуктів. Морква — це джерело вітаміну А, вона поліпшує зір, але її треба помірно вживати тим, хто схильний до алергії (цей овоч оранжевого кольору). Усе залежить від імунної, ферментативної властивостей організму. 

Давайте дітям пити натуральні соки і готуйте їх, матусі, самі. Ми радимо дітям вживати соки не натщесерце, а через 2-3 години після їди. Пити протягом дня з певними інтервалами. Дітям до 3-ох років можна випити 200-300 мл соку, старшим — 400-600 мл. Перед сном краще сік не вживати, бо це — навантаження на товсту кишку, підшлункову залозу.
Смачний і корисний чай із м’яти перцевої. Він має протизапальний, протинудотний, спазмолітичний ефект, заспокоює, знімає напруження, значно поліпшує травлення та засвоєння всіх потрібних поживних речовин. А приготувати його дуже просто: 1 столову ложку подрібненого та підсушеного листя м’яти залийте 1 склянкою окропу; настоюйте 15-20 хвилин. Вживати за 20-30 хвилин до їди двічі на день протягом місяця. 

Із лікувальною та профілактичною метою використовуйте ягоди смородини. Вони містять органічні кислоти (яблучну, цитринову, бурштинову, саліцилову), а також вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін), вітаміни А, С, Р. Приготуйте такий вітамінний напій: 1 столову ложку ягід залийте 1 склянкою окропу і настоюйте протягом 1-2 годин. Підсолодіть за смаком і пийте із задоволенням 2-3 рази на день по 50-70 мл. Пам’ятайте і про листя смородини. Відвар із цих цілющих листочків давайте пити діткам, що страждають від діатезу. У відварі гілочок із листочками купайте своїх малюків. 

Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

 

Компоненти харчування

Харчові джерела вітамінів та мінеральних речовин

Біотин

Печінка, яєчний жовток, овес, овочі, горіхи, пророщене зерно

Вітамін А
(ретинол)

Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)

Вітамін В1
(тіамін)

Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля

Вітамін В12 (ціанкобаламін)

Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній

Вітамін В2
(рибофлавін)

Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)

Вітамін В3
(ніацин)

Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця

Вітамін В5
(пантотенова кислота)

Більшість продуктів, як-от: м’ясо, зернові продукти (зокрема з висівками, темний рис), овочі, дріжджі, яйця, горіхи

Вітамін В6
(піридоксин)

М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та продукти з борошна з висівками, молоко

Вітамін Д (кальциферол)

Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба

Вітамін Е
(токоферол)

Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно

Вітамін К

Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи

Вітамін С
(аскорбінова кислота)

Чорна смородина, шипшина, солодкий перець,  апельсини, лимони, помідори

Залізо

М’ясо, печінка, нирки, яйця, квасоля, сочевиця, шпинат, курага, дріжджі, інжир, чорнослив, крупи, горіхи, какао, патока

Йод

Морепродукти, печінка тріски, фрукти, овочі. Йодовані добавки містяться також у деяких сортах кухонної солі

Калій

Крупи, фрукти і фруктові соки, овочі, горіхи, м’ясо

Кальцій

Молоко, йогурт, сир, м’ясо, крупи (зокрема вівсяна), риба (зокрема сардини), зелені овочі (крес-салат, шпинат тощо), кунжут, горіхи

Лецитин
(холін та інозитол)

Яєчний жовток, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, овес, горох і боби, горіхи, пророщене зерно

Магній

Зелені овочі (крім шпинату), хліб, молоко, яйця, арахіс, соя, кунжут, ціле зерно

Марганець

Листкові овочі, боби, горох, ананаси, продукти із цілого зерна, яєчний жовток, горіхи, насіння, чай, кава

Мідь

Зелені овочі, печінка, молюски, продукти із цілого зерна, сухофрукти, миндаль

Сірка

Яйця, м’ясо, риба, молоко, крупи. Міститься у всіх білках

Фолієва кислота

Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі

Фтор

Чай, морська риба

Цинк

М’ясо, продукти із цілого зерна, бобові

Харчові отруєння

Чи знаєте ви, яке зло може ховатися за дверцятами вашого холодильника? За даними, опублікованими в офіційному виданні Американської асоціації дієтологів, тільки в Америці щорічно реєструється 76 мільйонів захворювань, пов’язаних з вживанням неякісної їжі, 325 млн. госпіталізацій і 5000 смертей.  Бактерії, віруси і паразити в зіпсованій їжі становлять істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом, таких як вагітні жінки, маленькі діти і літні люди.

Харчових отруєнь може запобігти до 25 % усіх випадків, дотримуючись простих правил гігієни в себе вдома.

Як же зрозуміти, що їжа в нашому холодильнику хорошої якості?

Почнімо з основ і подивимося, як поводитися з нашим холодильником, повним їжі:

Ø   Вичищайте холодильник 1 раз на 1-2 тижні звичайним мийним засобом і водою.

Ø   Стежте, щоб температура в холодильній камері перебувала в межах від +4 до +10 градусів (вершкове масло не повинно бути занадто твердим).

Ø   Температурний режим у морозильному відділенні такий: для зберігання –18 °С, тоді як для заморожування – 24 °С;

Ø   Якщо в холодильнику що-небудь розіллється, витирайте відразу, щоб запобігти перехресного забруднення.

Ø   Вживайте продукти до закінчення терміну придатності.

 

Ø   Також дуже важливо, перш ніж готувати або вживати їжу, перевірити, чи не почала вона псуватися. На жаль, на перших стадіях погіршення якості їжі зовнішніх ознак або запаху немає, зате шкідливі бактерії та мікроорганізми починають з’являтися. Тому за найменшого сумніву краще відмовитися від вживання продукту.

Виховання культурно-гігієнічних навичок у дошкільнят

 

Культурно-гігієнічні навички і звички, які необхідні для життя, праці, збереження здоров'я, потрібно виробляти з раннього віку. Так, наприклад, дотримання правил особистої гігієни, звичка слідкувати за чистотою тіла, порожнини рота і носа не тільки говорять про культуру дитини, але і є гігієнічної основою для збереження здоров'я протягом усього життя. 

Саме в дошкільному віці дуже важливо виховати у дитини звичку до чистоти, акуратності, порядку. У ці роки діти можуть освоїти всі основні культурно-гігієнічні навички, навчитися розуміти їх важливість, легко, швидко і правильно виконувати. При вихованні культурно-гігієнічних навичок велике значення має приклад оточуючих. У сім'ї, де батьки, старші брати і сестри не сядуть за стіл, попередньо не вимивши руки, і для малюка це стає законом. 

Перш за все, для формування культурно-гігієнічних навичок у дітей необхідно: 

Ø   Забезпечити постійне, без всяких виключень, виконання дитиною встановлених гігієнічних правил. Йому пояснюють їх значення. Але не менш важливо допомогти дитині, особливо на перших порах, правильно засвоїти потрібний навик. Так, наприклад, перш ніж почати мити руки, треба засукати рукави, добре намилити руки. Вимивши руки, ретельно змити мило, взяти свій рушник, насухо витерти руки;

Ø   Не слід квапити малюка, якщо він зосереджено повторює одне і те ж дія (наприклад, милить руки). Тим більше не слід виконувати цю дію за нього. Освоюючи навик, дитина зазвичай прагне багаторазово виконати певний рух. Поступово він навчається все більш самостійно і швидко справлятися з поставленим завданням. Дорослий тільки нагадує чи запитує, чи не забув дитина зробити те чи інше, а в подальшому надає йому майже повну самостійність. Але перевіряти, чи правильно дитина все зробив, доводиться протягом усього дошкільного віку; 

Ø   У дошкільному віці діти повинні засвоїти, що мити руки треба перед їжею, після користування вбиральнею, після повернення з прогулянки, ігри з тваринами і завжди, коли вони брудні; 

Ø   До навичок особистої гігієни, які дитина повинна засвоїти в дошкільному віці, відноситься і догляд за порожниною рота. З трирічного віку дитину слід навчити полоскати рот, з чотирьох років - правильно чистити зуби (зверху вниз - вгору, з зовнішньої і внутрішньої сторони) перед нічним сном. Вранці після сну достатньо полоскати рот. Полоскати рот треба теплою водою і після їжі; 

Ø   Закріплювати уміння користуватися гребінцем, носовою хусткою. Потрібно привчати дітей при кашлі, чханні відвертатися, прикривати рот носовою хусткою; 

Ø   Удосконалювати навички акуратною їжі: їжу брати потроху, добре пережовувати, тобто безшумно, правильно користуватися столовими приборами (ложкою, виделкою, ножем), серветкою, не розмовляти під час їжі. 

 

Дошкільний вік ваших дітей – це важливий період для виховання й розвитку тих умінь і навичок, які слугуватимуть їх здоров’ю все життя. І не менш важливий період для закладання підвалин міцного здоров’я, здорової психіки, моральної стійкості, гармонійного розвитку, уміння і потреби саморозвитку. Дитині необхідні розумні правила і обмеження, які поступово з’являються в їхньому житті. Соціальне спілкування, їх розвиток неможливі без передачі їм батьківських знань. Саме батьки закладають основи життєвої компетентності своєї дитини, допомагають своїм чадам опановувати складну науку життя.